Utställning eller tävling med din hund?

Alla kan gå på utställningar och tävlar, det är inte bara för proffsen!

Det finns tävlingar som är för de mer erfarna, men det finns ännu fler tävlingar där alla är välkomna. Lättast är att hitta en utställning eller tävling genom Svenska Kennelklubben, SKK. Där finns det länkar till alla möjliga tävlingar i hela Sverige. För att tävla i en av SKK:s utställningar eller tävlingar måste man ha en av två saker, ett id-nummer på sin hund eller en tävlingslicens.

Alla hundar som är från en registrerad kennel i Sverige har automatiskt fått sitt id-nummer. Då behöver man inte tänka på det. Men om man köpt en hund som inte är registrerad hos SKK, då behöver man en tävlingslicens som då blir hundens ID. Men tänk på att vissa tävlingar kräver att hunden har ett ID, då räcker det inte med en licens. Det gäller oftast utställningar eftersom de dömer utifrån hundrasens standard, det blir svårt om hunden inte är renrasig.

Att få en tävlingslicens, det ansöker man genom skk.se. Man behöver registrera sitt ägarskap innan eller under ansökan för licensen. Men innan dess måste din hund vara id-märkt. När ni ansöker om licensen och registrerar ägarskap så betalar man en engångsavgift, en för ägarskap och en för tävlingslicens. Just nu är kostnaden 90 kr för ägarskaps registrering och 565 kr för tävlingslicens.

När man har en licens eller redan har ID på sin hund, då är det dags för det roliga!

Att bestämma sig för en tävling! Det finns hur mycket som helst att välja mellan, till exempel: Nosework, lydnad, agility, spårning, freestyle eller en rastypisk tävling där din hund får tävla i sitt rätta element. Det kan vara drag för draghundar, spår för just en ras, som blodhund. Eller Lure Coursing där vinthundar får jaga en “hare”!

Det är kul att testa sig fram med olika sorters tävlingar, många välkomnar alla raser så gå på flera olika för att hitta er favorit. Man vet ju inte förrän man har testat, eller hur? Mellan och södra Sverige har flest tävlingar och vår/sommar/höst innehåller både utställningar och tävlingar. Så oavsett när ni är redo så finns där nästan alltid någon tävling på gång!

Utöver utställningar och tävlingar så finns där också prov som man kan genomföra hos en SKK-klubb. Provet är ett beteendeprov som heter Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, förkortat med BPH. Detta prov är värdefullt då mentalitet och andra viktiga saker testas genom noga utvalda moment. Själva provet är klart på 45 minuter och era svar finns sedan registrerade hos SKK och där kan du också jämföra dina svar mot rasstandard!

Några av de moment som finns är att möta en främling, hur hunden reagerar vid matning och lek. Allt möjligt som visar om din hund har någon aggressivitet eller är rädd till exempel. Sådana beteenden är inte önskvärda men det är naturligt att vissa raser har mer eller mindre vakt i sig. Allt sådant vet och kollar de som utför provet.

Kan vara en rolig och bra sak att genomgå. Exempelvis om man vill få valp på sin hund, då passar ett BPH-test perfekt med!