När ens vän är äldre

Bra att veta saker hos äldre hundar finns med, precis som det finns för valpar. De har ett annat tempo och ett helt annat liv. Är man ägare till en äldre hund så har jag lite tips på saker som jag själv gillar!

När våra vänner är gamla så uppskattar de flesta att ha lite mer lugn och ro. Att få vila mycket gör att de är piggare vid promenader eller de stunder som de är vakna. Tror också att det har en positiv effekt på deras välmående att få vara med men ändå få slumra utan att bli störd.

Träna mycket och att gå långa eller utmanande promenader är inte bra för äldre hundar. De behöver lek, träning och motion men de behöver en takt som passar just dem. Många äldre hundar är stela i lederna/ryggen och kan lätt få kramp eller liknande, så de mår bäst av mindre promenader. Lagom är bäst som de säger.

Foder är också något som ändras med åldern, det bästa är att ha torrfoder som är riktad till just din hund. Vissa foder är gjorda för äldre i allmänhet, andra är bra för vikten, pälsen eller magen. Har hunden inga speciella problem är ett foder för äldre hundar det bästa, då har det all näring som de behöver.

Om din hund gillar att ligga på golvet, köp en lite tjockare filt eller stor kudde som de kan vila på. Jag tycker att det gör stor skillnad när de vilar på ett bart golv eller ligger på något mjukare, stelheten är inte lika jobbig då. Vissa hundar sover i soffa och säng, de har ett mjukt underlag men vissa är glada för golvet. Då kan man testa att ha en stor mjuk men inte för tjock kudde, de kan gilla den trots att det inte är ett helt bart golv.

Njut av tiden! Stressen idag är slående och många går igenom dagarna stressade. Det är viktigt för oss och våra vänner att få den kvalitetstid ändå, den ger så himla mycket!

Visst, att sjuka sig kan man inte. Men till exempel så kan man ofta vänta med dammsugning eller sociala medier och istället mysa med din hund. Att sitta nere hos hunden gör att man kan bara njuta av livet för en liten stund. De uppskattar att man inte bara ger en klapp i förbifarten och du själv uppskattar att varva ner, ingen ger ett bättre lugn än hundar!

När tiden har börjat ta slut, när man ser tydliga spår av att nästa liv snart tar vid för vår vän, förbered dig. Låt dig inte trycka bort känslan och tankarna. Varken du eller din hund tjänar på det, när sedan dagen kommer för avlivning så har du då ett lugn som din hund behöver. Man vill ju inte att de ska känna din stress och ångest det sista de gör. Och tiden efter blir lite lättare om man har

påbörjat sin sorgeprocess redan. Det är inget som betyder att du önskar livet av din vän, det betyder att både du och din vän kan säga adjö och ses senare på bästa sätt.