Hundens veterinär

Det är ett viktigt kapitel i våra håriga vänners liv, att åka till veterinären!

Många hundar gillar inte att åka till veterinären, vissa kan till och med känna på sig när det är dags för ett besök. Då vill de knappt in i bilen ens! Men man kan göra det hela lite bättre, att få lite tips kanske kan underlätta hela upplevelsen för er båda.

Ingen vill se sin hund stressad, man blir orolig och så, trots att man vet att det är för deras egna skull. Det värsta av allt är att hundar känner av våra känslor väldigt bra. Och tyvärr smittar vi ofta av oss och en ond cirkel är igång.

En sak som man kan göra är att alltid göra en rolig utflykt efter eller innan, då lär din hund sig att den alltid får en extra fin belöning och hoppar gärna in i bilen. Och om ni gör något kul som stranden, skogen eller vad just ni gillar, då kanske du också kan tänka på det och slippa en del av den stress som byggs upp. Det finns alltid roliga utflykter, oavsett tid på året. Det är bara att klä sig i rätta kläder så kan även ett ösregn vara störtkul för er båda. Att bara släppa loss och inte bry sig om att kläderna blir blöta, de torkar!

En annan sak som är toppen är att gå till samma veterinär om möjligt. Då känner du veterinären och skötarna så du känner dig lugn. Och din hund blir också lugn och hälsar på dem. När det är första gången hela tiden så blir det jobbigt eftersom det blir så mycket frågetecken. Så hittar ni en som både du och din hund gillar, stanna så länge du kan hos denne. Att åka till veterinären är mycket trevligare då.

Förbered och lugna dig själv genom att ta reda på fakta. Om man vet hur undersökningen, operationen eller vad det nu kan gälla har upplevts av andra. Då känner du dig mer hemma och bygger inte upp osanna och onödiga orosmoment. Men det är viktigt att både höra med andra plus din veterinär, det kan skilja mycket beroende på veterinär och personer. Ju fler man har pratat med om upplevelsen ju bättre, då får man en klarare och riktigare bild!

En annan bra förberedelse är att ta för vana att massera och undersöka din hund, att göra de moment som veterinären gör. Det är bra för hunden då blir van vid den sortens beröring. Men du får också en helt annan insyn på hur allt känns och om det blir någon förändring. Fästingar, knutor och annat kan gömma sig väl men om man känner och undersöker regelbundet så slipper man någon otrevlig överraskning.

Hundar är som många människor, de älskar rutiner och att bli vana vid saker. Så om allt som ingår i ett veterinärbesök är en naturlig process, då är det inget som framkallar stress och oro heller. Både du och din vän får istället en trevlig utflykt med kvalitetstid, det får man aldrig för mycket av!