Att träna med sin hund

Det är roligt att träna med sin hund, både vanliga kommandon, apport och dressyr. Det behövs inget märkvärdigt i form av hjälpmedel eller kunskap egentligen.

Många gånger får man all kunskap och hjälp på den valpkurs eller grundkurs i allmänlydnad som alla borde gå på. Det är varmt rekommenderat för alla, både första gångs-ägaren och femte gångs-ägaren. Valpen/hunden mår väldigt bra av att träffa likasinnade, att få en rutin och att få lära sig nya saker. Men även du mår bra av att möta likasinnade, lära dig saker och ha en rutinerad hundförare som kan ge dig all kunskap du behöver.

När man tränar/leker hemma så kan man införa de saker som man har lärt sig, spinna vidare på dem och göra liknande men ändå nya saker. För det är viktigt att få lära sig grunderna så att man inte gör på fel sätt och blir frustrerad över att resultatet inte blir som man önskar.

Det är bra med att gå åtminstone en kurs, då ser du hur man bäst lär ut och saker som är mindre bra att göra. Det är inte en självklarhet att veta hur man gör, därför finns där många olika kurser. Och man är aldrig fullärd, det finns alltid saker att lära sig eller tips att få för att bli bättre eller för att få mer kunskap om en viss sak.

Det skiljer sig en del från kursledare till kursledare, om ni inte trivs med just den ledare ni har så testa att byta. Det finns ofta ett brett urval av kursledare så ni kan vara lite kräsna. Anledningen till att trivas med den som lär ut är för att både du och din hund lär er så mycket mer om ni trivs med denne. Det ger också mer information om man pratar utöver kursen, att exempelvis stå och kallprata före eller efter kursen. Den kunskap som erfarna hundförare bär på är värdefull!

Gör er träning rolig, kör till stranden eller skogen och njut så ofta ni kan. Det är roligt att upptäcka saker och att få springa i skog eller vatten. Där kan man enkelt träna på alla möjliga saker och då använda saker som finns. Nedfällda träd som hinder, stenar som man kan hoppa upp på, stenar som man kan balansera på och mycket mer. Det måste inte vara en enkel gräsmatta för att träna.

Ta med vännens favorit boll/leksak istället för att använda pinnar. De kan riva upp munnen, fastna i andra träd eller smula sönder och åka ner i magen. Det är mycket bättre att ha er egen boll eller vad ni gillar bäst. Då har man också samma belöning alltid och något som de älskar.

Glöm inte godis, det är alltid extra kul att träna om man får en godisbit som belöning då och då, fast man kanske är en vuxen hund! Kom ihåg att hemmagjort godis är extra gott, det är både nyttigare och billigare! Träna med sin hund är otroligt roligt och lärorikt. Både på kurser och när ni tränar själva.