Att resa med din hund

Ska du ut och resa, oavsett om det är en lång eller kort resa. Utrikes eller inrikes, så finns där saker som är bra att tänka på. Läs gärna om mina tips och få lite inspiration.

Vad man än gör så är kunskap makt, om man åker utomlands så kolla upp allt i förväg. Det finns mycket regler och lagar, men också mycket insidertips på vad man ska tänka på för just den destination som ni ska till. Det är skönt att läsa om vanliga misstag istället för att själv uppleva dem.

Transportbur eller det som behövs för er resa är en viktig del av säkerheten. Det behövs en bra transport för din hund så att den kan komma fram och tillbaka på ett säkert sätt. Om ni behöver köpa så gå till/prata med några som har erfarenhet, det hjälper mycket när man ska se ut rätt bur/sele/bälte/korg. Om ni redan äger transportmedlet så kolla igenom den så att den är i bra skick, det är inte värt att det händer något på grund av brist på kontroll.

Behövs ett veterinärbesök innan? Många resor kräver pass till hunden. Vissa behöver vaccination och andra behöver bara en grundkontroll av din vän så att du vet att din hund mår bra. Många gånger syns det inte om något är i början av något eller om det gör ont någonstans. Det är bättre att grundligt kontrollera att allt är bra innan, så att ni kan njuta av er resa istället för att få några överraskningar av den otrevliga sorten. Vad gäller vaccination så är rabies och andra sjukdomar mer vanligt i vissa länder, därför är bakgrundskollen så viktig. Läs vad er destination har för kända och mindre kända sjukdomar, även parasiter och fästingar. Kanske behövs fästingmedel eller en extra avmaskning.

Vid resor i kollektivtrafik inom Sverige och de nordiska länderna så är det bra att se vilka regler som gäller där. Många har ett krav på till exempel maximalt 2 hundar, då finns risken att ni inte kan åka med just det tåget eller bussen. Se då om man kanske kan förboka så att ni säkert kommer med på den resan ni önskar.

Även vid en resa i Sverige eller inom Norden kräver att man kontrollerar med varje bolag som ni ska använda. Alla har olika regler och policys, inte kul att vara fast någonstans på grund av att man chansade istället för att kolla upp aktuell fakta. Det räcker inte att man har gjort det förra året, regler ändras regelbundet.

En sista bra sak är att tänka sig in i hundens “skor”. Kommer den att må bra under/på resan? Kommer min hund att njuta av resan eller mår den bättre av att vara hemma?

Det är olika från hund till hund vilket som just den trivs med, men var ärlig mot dig själv och gör det som är bäst för din hund. Ni båda mår bäst av att göra det som är bäst för hunden, fast det kanske innebär att den är hos hundvakt/pensionat istället.