Att äga en valp eller ung hund

Det finns olika saker som är bra att veta och tänka på beroende på hur gammal hund du har. Valpar och unghundar är inte samma som äldre hundar vad gäller både kost och motion. Läs om några tips och råd som har hjälpt mig!

Valpar behöver ett speciellt foder. Det bästa är att fortsätta använda det som uppfödaren haft och ska man byta så vänjer man hunden långsamt, annars kan de bli dåliga i magen och få magknip. Det dyraste hundfodret på marknaden behöver inte vara det bästa för just din hund, men se upp med alldeles för billiga foder också. Torrfodret Royal Canin är något som jag själv rekommenderar starkt, även om det är av dyrare slag. Skillnaden på päls och mage hos din vän kommer att synas tydligt.

Att gå ut mycket är en av de bästa tipsen jag har lärt mig. Även om det känns löjligt att gå ut så fort valpen (gäller även hund som ej är rumsren) har ätit, sovit, druckit och lekt, så gör detta att den lär sig att toaletten är ute. Då kommer den snabbt förstå vad som gäller och du slipper tvätta alla mattor tills färgen nästan har gått ur!

När man är ute så tränar man samtidigt på inkallning och till exempel sitt när den har kommit och får en godisbit. Det är också ett toppentips, att ge något litet varje gång den lyssnar på att du kallar in den. Jag gillar att klippa sönder ugnsgrillade kött och fågel, bara koka köttet du vill göra godiset av, sedan grillar du det på en ugnsplåt i ugnen så att de blir sega/knapriga. Där har du riktigt nyttigt och gott godis till din vän och slipper kostnaden av dyrt godis från butiken.

Träna bara lite i början, sådana naturliga saker som inkallning, att valpen sitter när den får godis, att den stannar när ni ska öppna dörrar. Så gott som varje lite runda kan man leka med boll eller annan favoritleksak, mycket lek är bra för båda!

Värna om din hund

Något som är viktigt för både valpar och äldre är att inte behöva gå för långa rundor. Just valpar har inte växt klart och kan skadas om de anstränger sig för mycket, går för långt och cyklar. Om ni behöver gå längre så bär valpen om möjligt, eventuellt ha en vagn till den. Oftast följer valpen dig trots att den är trött eller har ont, så det är upp till oss ägare att se till att promenaderna inte blir för långa.

Ha nolltolerans angående bil, lämna aldrig hunden ensam i bilen!

Gör aldrig en stor grej av att valpen tuggat sönder, kissat eller gjort andra busigheter. Bara ignorera det beteendet och beröm när valpen är duktig, fast det bara är att kissa på gräset. De är smarta och lär sig fort vad vi önskar för beteende av dem.

Ett sista tips som har hjälpt mig mycket kan du använda när du vill träna valpen på att vara ensam. Gör inget stort av händelsen, utan lämna hunden med ett enkelt hejdå. Ett utdraget avsked blir jobbigare för båda parter och resultaten svårare att nå.